dilluns, 10 de novembre del 2008

Avui, a "Segle XX", la matança de "Srebenica"

Per a totes les persones interessades en la història recent dels balcans, avui al 33, a les 23:30 i dins del programa "Segle XX", s'emet un documental sobre la matança ètnica a Srebenica. En aquesta atroç campanya militar sebobosnia hi participaren tan Karadzic, ja empresonat, com Mladic, al que les autoritats sèrbies estan intentant capturar: el seu empresonament ha estat exigit com a condició indispensable si Sèrbia vol entrar a formar part de la UE.
llegir més...

La caiguda d'aquesta ciutat és el paradigma tan de la neteja ètnica (en la que van caure tots els països enfrontats, per molt que especialment Sèrbia), com de la inoperativitat i vergonyosa nul.litat dels "cascs blaus" desplegats a la zona. En teoria tenien de defensar la població civil, però foren desarmats per l'exèrcit serbobosni i evacuats de la zona en autobusos, sense cap mena d'oposició. Srebenica era ciutat declarada segura i protegida per la ONU, i precisament per això havia estat punt de trobada de milers de desplaçats que fugien de l'exèrcit serbobosni... la pretesa seguretat de la "omnipotent" ONU els va dur a una mort segura en el cas dels varons.

Només uns centenars de musulmans aconseguiren escapar després d'un viatge per la vida fins a Tuzla, superant emboscades i bombardeigs. Per si el paper dels cascs blaus no havia estat prou vergonyós, els militars serbobosnis van aprofitar els seus uniformes per a muntar falsos controls de la ONU. Així doncs, els musulmans més desesperats que queien en aquest parany, eren executats a l'instant per soldats que lluïen els uniformes del "cascs blaus" que pretesament tenien d'haver-los protegit.