dimecres, 6 de març del 2013

La privacitat a Internet també depèn de nosaltres

La privacitat a la xarxa no depèn només de les lleis o els governs. A banda de participar en campanyes de pressió pels nostres drets, com a webmasters d'una web tenim opcions per incrementar la privacitat de qui ens visita. Totes les web recullen estadístiques al servidor, i la majoria de les que visitem a diari ho fan també via Google Analytics; aquí és on entra la nostra responsabilitat.

Aquesta és la pestanya de configuració del mòdul de Google Analytics per a Drupal 6.x, que és el cms que corre la web de Llibres Artesans.


Les dues opcions de privacitat que apareixen, sempre activades a Llibres Artesans, ens serviran per explicar els conceptes més importants de privacitat a la xarxa:
  • Anonymize visitors IP address: Diu a Google Analytics que faci anònima la informació dels visitants treient l'últim octet de l'adreça IP abans d'emmagatzemar la informació. Això redueix la precisió de la informació geogràfica. En alguns països no es permet recollir informació d'identificació personal per raons de privacitat i aquesta configuració pot ajudar a complir amb les lleis locals.
  • Universal web tracking opt-out: Si està habilitat i el servidor rep la capçalera Do-Not-Track al navegador del client, el mòdul de Google Analytics no insereix cap codi de seguiment al lloc web. El compliment de Do Not Track pot ser purament voluntari, forçat per l'autoregulació del sector, o imposat per una llei estatal o federal. Si us plau, accepti la privacitat dels seus visitants. Si tenen opt-out de seguiment i publicitat, ha d'acceptar la decisió personal. Aquesta funció està limitada a usuaris registrats i emmagatzematge en memòria cau de la pàgina desactivada.
El problema del Do-Not-Track, doncs, és que depèn totalment de la voluntat de l'administració del sistema. Si voleu saber més sobre aquesta opció, aquí teniu alguns enllaços:
How to Turn on Do Not Track in Your Browser : una pàgina en la que s'explica com funciona i les maneres d'activar-lo en diferents navegadors [ÈNG]:
Do Not Track a la EFF (Electronic Frontier Foundation)
Do Not Track a mozilla (Firefox)

Espero que aquesta explicació us hagi resultat interessant i serveixi a algú per prendre consciència sobre la privacitat i entendre una mica més com funciona la xarxa. Gràcies per la visita!