dilluns, 6 de setembre del 2010

Els 2 postulats que conformen “l'actitud del Reversi”



El “Reversi” és un joc de regles molt senzilles però molt difícil de dominar degut a la seva profunditat estratègica. És força addictiu, ja que implica continus reversos emocionals degut a espectaculars girs en el marcador.

Jugant a aquest joc, que encara no domino, he extret la que podríem anomenar “actitud del reversi”, que es resumeix en 2 postulats, evidentment reversibles, sent cadascun d'ells una de les cares de la mateixa moneda: [més...]


  • No serveix de res anar guanyant batalles si no guanyes la guerra. Per molta avantatge que et sembli tenir, sempre has de lluitar, fins al final, sense donar per vençut el rival (o problema).
  • Per molt difícil que et sembli la situació, sempre pots capgirar-la pensant ràpid i perseverant, si parteixes d'un bon treball estratègic (uns bons fonaments).
És a dir, cada batalla s'ha de llegir i valorar en el seu context estratègic. A vegades cal perdre per guanyar. Perdre una fitxa per guanyar una bona posició (avantatge tàctica), o per canviar la paritat (avantatge en el temps). Perdre una batalla secundària per guanyar la definitiva. Perdre una batalla per guanyar la guerra.

Més informació del joc a la Wikipèdia: en.wikipedia.org/wiki/Reversi
Per a jugar en línia: www.simuder.com

3 comentaris:

Clidice ha dit...

vaja! durant uns anys, ja en fa molts, hi vaig jugar força temps, aleshores en dèiem Otello, imagino que és com el va batejar la casa que el va comercialitzar. és un molt bon joc, tot i que ara acabaria la meva paciència ;)

Jordi Nebot ha dit...

És el mateix que el "Go"?

Ferran Cerdans Serra ha dit...

Bon dia! Doncs si, l'Othello és una versió del reversi, és un nom comercial patentat. Hi ha algunes diferències amb el joc original, per exemple en el reversi cada judador té 64 fitxes, mentre que en el Othello se'n disposa de 32. En l'Othelo es comença sempre amb 4 fitxes al centre del tauler, mentre que en el reversi es comença amb el tauler buit i la primera tirada és lliure. Això ens recorda el Go que comenta del Jordi: el Go és un joc xinès d'origens remots, fa 2000 anys ja apareixia en la literatura xinesa, però es jugava de molt abans. Les diferències principals amb el reversi són que el tauler del go és molt més gran (19x19), les fitxes es col.loquen en les interseccions, hi ha un nombre “infinit” de peces, i quan es captura una peça de l'oponent es retira del tauler. Per això el reversi té aquests girs tan espectaculars, perquè en capturar no s'elimina sinó que la fitxa canvia de color.
Així doncs, el reversi és un joc inspirat en el Go però modern (va néixer a Anglaterra el s.XIX), i l'Othelo, inspirat a la vegada en el reversi, és contemporani: 1971.
Gràcies pels comentaris!